Boc va rămâne președinte al PDL

Ana are mere. Emil Boc stă şef la PDL (momentan, si la guvern – motiunea tocmai a cazut). Simplu, ca buna ziua. Cei care au dubii, aş îndrăzni să spun, se află în eroare. Aparent, Vasile Blaga e mai puternic. Privind de departe, ai spune ca acest titan al partidului l-ar putea strivi pe Boc ca pe un gândac. Pare ridicolă si inegala o confruntare între Emil Boc şi greii PDL care se afla deja în tabăra fostului ministru de Interne – Adriean Videanu, Radu Berceanu, Sorin Frunzăverde sau Cezar Preda. Dar Blaga nu se bate doar cu clujeanul Emil Boc, ci şi cu Traian Băsescu. Adică tot cu un taliban, ca şi el.

Iar Traian Basescu are mijloace infinit mai puternice de a inclina balanta in favoarea lui Boc si, implicit, in favoarea sa. In primul rand, controleaza guvernul. Chiar si daca Emil Boc va pierde sefia executivului, orice propunere de premier ar veni in plic la Cotroceni, va fi admisa sau respinsa dupa placul preşedintelui. In concluzie, daca majoritatea parlamentara nu se schimba, premierul va fi in continuare omul presedintelui. Chiar daca la partid va fi sef Vasile Blaga. Iar ministrii vor fi persoane agreate de şeful statului şi premier. Acest nucleu dur va gestiona în continuare fonduri uriaşe şi va controla numirile în funcţii publice. Nu Blaga, de la partid. Basescu a ajuns in punctul in care nu mai pare dispus sa imparta puterea cu cineva.

In general, liderii din filialele PDL au si functii in administratia publica locala. Multi sunt primari sau presedinti de consilii judetene. Pentru acesti oameni, reducerea fondurilor de la centru ar fi un dezastru. Dacă nu le-ar mai fi finanţate proiectele, n-ar mai avea muniţie de război la alegerile locale de anul viitor. Ce spuneti de stirea de astăzi potrivit căreia preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a întors armele împotriva lui Vasile Blaga? Oficial, ni se spune o poveste de dragoste. In realitate e vorba de bani. Banii sunt elementul cheie in politica.

Nu trebuie neglijat nici faptul că guvernul taie şi spânzură în serviciile publice deconcentrate. Câţi şefi de serviciu ar îndrăzni să voteze împotriva lui Emil Boc ştiind că riscă demiterea? Cred ca extrem de putini. Foarte important: oamenii astia vor fi testati si evaluati in urmatoarele 6 luni, conform premierului, care a afirmat ca cei care nu corespund postului vor fi dati afara. Pe urmă, să nu uităm un alt lucru esenţial: în teritoriu se află în derulare sau urmează să fie lansate proiecte de miliarde de euro din fonduri guvernamenale. Pe cine vor susţine oamenii de afaceri care au alimentat maşina de campanie a partidului şi care execută acum lucrări din astfel de fonduri? Nu cumva tot pe Emil Boc?

Ce ar putea să le ofere Vasile Blaga colegilor ca preşedinte al PDL? Un război cu Traian Băsescu? Doar un prilej de defulare celor tot mai multi care nu-l mai inghit pe şeful statului? Oamenii politici cu experienta nu voteaza sentimental, impulsiv, ci pragmatic. De aceea, cred ca cei care vor sa isi conserve pozitiile politice si privilegiile vor vota cu Boc. Simplu. De cand merge pe mana pe Basescu, premierul n-a pierdut pana acum niciun razboi, in vreme ce lui Vasile Blaga i-a scapat printre degete un post cheie – sefia Ministerului de Interne. Cat de bun e unul, cat celalalt, va las pe dumnevoastra sa decideti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s