Un subiect omis de proiectul de revizuire a Constitutiei. Partidele se tem de regionalizare pentru ca pierd putere si pesches

Proiectul de revizuire a Constitutiei ignora regionalizarea ca tema fundamentala de discutie fara ca acest lucru sa deranjeze prea multa lume. Presa tace, politicienii, asisderea. Asa cum e prezentat subiectul in presa, intelegem ca povestea cu  „modernizarea statului” se rezuma la cimentarea jiltului prezidential, la desfiintarea unei camere a parlamentului sau la reducerea numarului de parlamentari.

Ma intreb, insa, de ce sa nu incepem dezbaterea plecand de la tipul de republica pe care o dorim si de la tipul de organizare administrativ-teritoariala care ni se potriveste? De ce nu avem o dezbatere sincera pe astfel de teme capitale pentru Romania anului 2010? De ce nu li se explica oamenilor ce optiuni reale exista, cu avantaje si dezavantaje?

Cand s-a intors ultima data la popor, presedintele Traian Basescu a aflat ca o parte dintre romani vor parlament unicameral. Dar ce vrea poporul acum, ce vrea acea mica si fragila elita civila pe care o avem si care ar trebui sa fie chemata la consultari? Recent, Varujan Vosganian a comis o aroganta intr-o emisiune de-a mea, afirmand ca nu tipul de republica e problema strazii. Asa o fi? Nu stiu, dar e cert ca politicienii manipuleaza foarte bine astfel de situatii: daca simt ca majoritatea ar marsa pe un subiect care le convine, rapid organizeaza un referendum. Daca referendumul nu le serveste, vor spune ca poporului nu-i pasa, ca nu e o tema prioritara, ca avem alte probleme de rezolvat.

Poate unii vor, insa, regiuni puternice. Cu institutii puternice, reprezentative. Poate oamenii „din provincie”, „fraierii” aia care contribuie la bugetul de stat platind te miri ce biruri, s-au saturat de centralismul gaunos, de povestea cu saracia si cu imprumutrile de la FMI, de indivizi care controleaza resursele la centru si le aloca dupa cum le dicteaza interesele, uneori pe criterii politice, alteori afacersitilor de partid sau pe proiectele orasului meu dar stabilind ei, de la 400 de kilometri distanta, care e cel mai important proiect pentru mine, la Cluj. Poate s-au saturat si ardelenii sa le plece elitele in Capitala, doar pentru ca acolo „se da ora exacta” in politica, afaceri, cultura…Poate e timpul sa pastram aici valorile si cea mai mare parte a banilor din taxe si impozite si sa ne fixam singuri ceasul. Sigur, politicienii de la Bucuresti se tem de regionalizare. Pe cine naiba vor mai conduce ei? Cum se vor mai putea imbuiba cu banii nostri? Cui vor mai imparti functii? Lor le place o provincie mediocra, supusa, care plateste biruri si face ciocul mic.

Pe urma, in legatura cu tipul de republica, chiar doresc romanii (si ma refer aici la romanii lucizi) un presedinte mai puternic? Poate oamenii vor o Republica Parlamentara. Pentru ca nu mai au incredere in despoti, luminati sau nu. Poate romanii nu mai vor sa depinda de toanele unui presedinte, de fantasmele lui, de logica in care se misca, indiferent cum se numeste acel sef de stat: Basescu, Antonescu, Geoana sau Regele Mihai. De ce nu dezbatem aceste lucruri?

2 gânduri despre „Un subiect omis de proiectul de revizuire a Constitutiei. Partidele se tem de regionalizare pentru ca pierd putere si pesches

  1. Paul-Sorin Tiţa

    Analiza ta este corectă. Problama sistemului centralizat actual este, pe lângă îndepărtarea deciziei de cetăţean, lipsa de control a activităţii administraţiei publice centrale, fapt ce permite perpetuarea şi proliferarea abuzurilor în distribuirea preferenţială, deturnarea sau delapidarea banului public. Acestea din urmă sunt motivele pentru care regionalizarea nu este supusă dezbaterii sferei publice. Cum să renunţi la o vacă de muls, dacă i-a costat atât de mult pe sponsorii tăi din campania electorală şi mai ai încă „rate” de plătit prin contracte preferenţiale?

    O altă temă de dezbătut, legată de regionalizare, este aceea a „desenării” de la centru a regiunilor. Vor ieşi regiuni la fel de ciudate ca şi colegiile uninominale. De ce este nesocotită capacitatea judeţelor de a se asocia pentru a constitui regiuni pe baza intereselor economice şi a afinităţilor istorice? Dacă tot doreşte să aibă un cuvânt de spus, centrul poate stabili criterii precum numărul minim de locuitori ai regiunilor create, distanţa maximă admisă între capitala de regiune şi extremităţile regiunii, etc.

    Răspunde
  2. raulchis Autor post

    regiunile se fac prin referendum, potivit normelor europene, adica nu poti sa obligi judetele sa se asocieze. si asta e tot o porcarie centralista. „ne vor spune ei ce regiuni vom avea”. mai degraba sa decida judetele.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s