Cluj sau Cluj-Napoca?

Cluj sau Cluj-Napoca?”. Pe unii ii irita intrebarea, dezbaterea, tot ce e legat de subiect. Culmea, printre alergici se numara si alesi locali care sunt poate prea atenti la opiniile unor majoritati care sunt neinformate, deci insensibile la argumente istorice, culturale etc. Accept, insa, ca aceasta e democratia: nu doar la Cluj, ci si la case mai mari, cu traditie democratica, daca majoritatea e “anti” ceva, opinia are mari sanse sa se transforme in lege.

Sunt, totusi, anumite lucruri care n-ar trebui decise in strada, pentru simplul motiv ca oamenii, chiar si cei de buna credinta, pot fi depasiti de anumite subiecte. De exemplu, mi se pare inacceptabil faptul ca administratia Funar a aprobat stema orasului dupa un proiect al unei eleve de clasa a 12-a, cand exista posibilitatea ca aceasta chestiune sa fie transata de istoricii reputati ai orasului, astfel incat stema sa fie aporobata si de Comisia Nationala de Heraldica. Evident, nestiind nimic despre normele si canoanele artei heraldice, majoritatea clujenilor n-ar fi respins noua stema, daca le-ar fi fost solicitata opinia.

Asa si cu denumirea “Cluj-Napoca”. Cel care a botezat orasul in acest fel a fost cizmar. Pai, cum sa validezi asa ceva cu ochii inchisi? Pentru multi, “Napoca” e simbolul industrializarii fortate a orasului. E o boala. Sunt neutru aici. Nu stiu exact cum a fost inainte. Dar incurajez dezbaterea pentru ca imi ofera prilejul sa aflu. Acesta a fost subiectul ieri si la Clujul in Realitate:

http://webtv.realitatea.net/emisiunilocale/clujul-in-realitatea-13-04-2010?autoPlay=true#ve_video_player_a

Un gând despre „Cluj sau Cluj-Napoca?

  1. vladp9

    ce mai zarvă, ce mai zbucium…

    sunt pentru vechea stemă și pentru latinescul (oricine a făcut latină, măcar în liceu recunoaște fonetica) NAPOCA. Arhitectul să se limiteze la estetic, dacă nu e în stare să înțeleagă demnitatea staturii unei ”cetăți”. Deși, din postura de arhitect cred că ar fi trebuit să fie mai sensibil față de urbanistică. În fine. Ce enormități poate zice! De când este antiromânesc să-ți semnalizezi în titulaturi originile latine? Același arhitect va rămâne extaziat față de încărcătura istorică a urbei occidentale (de ev mediu), dar semnalizarea vechimii (mult înainte de medievalul apusean) în denumirile orașelor noastre îi apare ca ceva antiromânesc/naționalist sau chiar comunist. Mai rămâne să-i facem comuniști și pe romani (fără ”ă”), pentru simplul motiv că au trecut pe-aici și au oferit regimului comunist instrumente de propagandă a naționalismului găunos.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s