Ouale cu cifra 3

Citesc presa si ma crucesc. In Romania au aparut primii cititori in stampilele de pe oua. Veti intelege imediat, pentru ca sunt convins ca n-ati fost atenti cand v-ati halit papara, ca fiecare ou are un numar. De exemplu, 0, 1 sau 3. Sa nu ma intelegeti gresit: cei care citesc in oua nu se ocupa cu numerologia, din simplul motiv ca ouale sunt halite, sub forma de papara sau ochiuri, inainte sa iasa puiul. Iar numerologia tocmai asta incearca sa dezvaluie: in functie de anumite numere, cu ce talente e inzestrat subiectul, care ii sunt motivatiile si drumul in viata.
Acum, ca am lamurit faptul ca cititorii in oua nu sunt numerologi, sa va spun ca cifra 3 ar fi, scrie presa, dupa o asociatie de care n-am mai auzit – “Vier Pfoten”-, un indiciu ca oul nu e sanatos pentru consumatori, fiind zamislit de o gaina stresata din cauza spatiului mic in care este crescuta si bolnava din cauza hranei care ii stimuleaza cresterea. Cifrele 0 si 1 sunt, in schimb, daca ar fi sa le dam crezare cititorilor in oua, mult mai indicate consumatorilor. Problema e ca astfel de oua, probabil cu galbenus de un galben intens, cum erau alea de pe vremea bunicii, sunt adevarate piese de colectie, nefiind de gasit in prea multe magazine, ci mai degraba, ma gandsc eu, pe la targurile de antichitati sau anticariate.
La toate aceste argumente ale cititorilor in oua crescatorii de pasari din Romania striga “faaaaaalsssss!!!!”, ca din gura de sarpe. Gainile primesc “papa bun”, ouale cu cifra 3 provin de la mamici crescute în hală, iar sistemul este aplicat si-n UE, deci oul e savuros, sanatos, voios. Acum, ca cititorii in oua par sa fi sarit nu doar calul, ci si gaina mioritica, s-au ales cu un proces. Producatorii vor sa demonstreze ca “semiologii” de la “Vier Pfoten” ar fi pus gand rau gainii romulane. Pe langa asta, spre surprinderea tuturor, un lucru cu totul si cu totul neverosimil la care se gandesc sefii gainilor de la noi ar fi ca cititorii in oua ar fi agentii acoperiti ai unor gaini din alte tari, care ar vrea sa-si trimita ouale pe taraba noastra. Auzind o asemenea acuzatie, un nene de la Vier Pfoten mai ca a lesinat de indignare. Acum pretinde ca i s-au rastamacit spusele si amenintă ca la randul sau ii va da în judecată pe producatori.
Nu stiu cum se va termina povestea asta, dar ma bucur ca cei de la “Vier Pfoten” nu sunt profeti. Daca ar fi fost, cine stie, am fi aflat ca cifra 3 de pe oua prevesteste venirea Satanei cu cioc, care o sa eclozeze cand se vor alinia planetele si romanii vor fi terminat de numarat ouale lui Nastase.

13 gânduri despre „Ouale cu cifra 3

  1. vlad

    In Marea Britanie aparuse dezbaterea prin 2005 si ziceau ei ca pana in 2010 ar trebui ca majoritatea fermelor (britanice, banuiesc) sa fie de categoria 0 si 1. britanicii sunt consumatori inraiti de carne de pui si oua. porcul si vita nu prea au trecere.

    categoria 0: gainile cresc in spatiu deschis si cu posibilitate de miscare larga; dispun de aer natural, lumina naturala si mancare fara agenti de stimulare si antibiotice extra.

    categoria 1: asemenea celor din 0, gainile sunt crescute in spatiu deschis, lumina si aer naturale, dar mancarea nu mai este atat de naturala, ci contine stimulenti de crestere.

    categoriile 2 si 3 sunt gainile crescut in hala, fara aer si lumina naturale.

    in categoria 2, gainile sunt foarte ingramadite in hala, nu dispun de spatiu pentru miscare aproape deloc, aer ventilat si mancare asemanatoare categoriei 1

    in categoria 3, gainile sunt tinute in custi, deci miscare 0, iar conjugat cu mancarea plina de stimulenti si antibiotice ajung obeze. pe langa asta, se pare ca o iau cam razna asa inchise in custi, deoarece li se taie ciocul si ghearele. iar partea cea mai nasoala ar fi ca hormonii de stres sunt toti secretati in organism, adica in carnea de pui si in oua. consumatorii mari de pui (cum sunt britanicii) au fost avertizati, dupa cum spuneam, de prin 2005 de intoxicatia alimentara posibila si graduala cu astfel de carne si oua. eu le zic gaini turbate 🙂
    in tot cazul, razboiul va fi si este inca acerb(cred ca de asta nu s-a trecut nici acum la ferme naturale, care sa redea mediu de la tara), pentru ca acele gaini din hala, pline de antibiotice si stimulenti au un randament net superior, atat la cresterea puiului cat si la ouat. iar marii jucatori (vezi KFC) ar avea foarte mult de pierdut. un pui crescut in grupa 2, 3 arata mult mai frumos, are piept de leu (vezi si la noi caserolele cu piept de pui imbuibat cu antibiotice). in fine, ca de obicei, cand vine vorba de marketing, poveste e mult prea incalcita.

    Răspunde
  2. raluca

    dacă ar fi să ne luăm după toate poveştile scoase în presă de promotorii mai mult sau mai puţin transparenţi ai concurenţei, n-am mai respira, n-am mai bea, n-am mai mînca şi nici n-am mai trăi. după cum bine zicea un nene: eu prefer să mănînc ouă de la găini ţinute în hale decît de la găini ţinute afară la -20 de grade. pentru simplul motiv că cele din urmă sînt moarte.

    Răspunde
  3. raulchis Autor post

    vlad: cred ca daca ne-ar stampila si pe noi cineva in functie de ce mancam, multora ne-ar pune cifra 3.
    raluca: sunt curios ce pun producatorii clujeni in „cosul taranesc”; ar putea fi o alternativa pe care eu ma arat dispus sa o incerc

    Răspunde
  4. ela

    m-am obosit sa caut oua cu cifra „tertanica” cat mai mica, evident este greu de gasit (nu de alta dar alea cu 0 nu se stampileaza, si prin urmare nu ajung pe rafturi), insa legat de concurenta din alte tari pot spune ca am gasit oua cu cifra 3 din spania, din slovacia, din ungaria si din romania, din greseala am gasit un singur lot cu cifra 2 si era romanesc, asa ca nush cine face concurenta cui, ca nu prea se leaga.

    Răspunde
  5. vlad

    da Raul, categoric sunt de 2, 3. iar adolescentii de azi poate ar sari peste 3. cel putin asa spun doctorii, ca e prima generatie mai bolnava decat proprii parinti

    @Carmen,

    mi-ai amintit de oua false 🙂 asa au si britanicii. chestia asta nu o pot intelege

    @Raluca,
    nenea respectiv e cam sugubat. exagereaza si nu mi se pare un exemplu de urmat. este limpede ca un pui crescut la tara nu se poate compara cu cel din hala si cu ingurgiteaza acolo. eu numai cand ma gandesc la cate antibiotice baga in el… si mi se taie pofta de piept de pui, oricat de zdravan ar arata el.

    apropo de mancare eco si cosul acela taranesc. cei din cluj poate-si amintesc de acel ”targ cu produse eco” din Iulius Mall, dinainte de craciun.
    am luat miere naturala, bio, eco, zice-i cum vreti. ideea este ca nu are zahar adaugat, de asta este bio. dupa doua, are depus un strat de zahar de doua degete. din cate stiu, mierea care se zahariseste in straturi (deci nu in ansamblu), contine zahar adaug, care se depune. corectati-ma, daca gresesc. pe moment traiesc impresia unei tepuiri eco de mall

    Răspunde
  6. vlad

    da, stiu 🙂 si eu la halesc cum ies din post 😛
    ratia mea e de 2/3x pe saptamana cate doua ochiuri cu cascaval razalit deasupra si salata de rosii, sau un gogosar zdravan. gata, ca mi se face pofta sa incing painea in galbenus. pofta mare celor care nu tin post 🙂

    prima linie trebuia sa sune: da, categoric suntEM de 2, 3 dpdv al sanatatii. dar na, am scris grabit si cu picioarele 🙂

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s