Tacit, „Tinutul Secuiesc” trecea…

Senatul doarme in papucii statului. Dovada: un proiect de lege al UDMR care da concretete asa-zisului „Tinut Secuiesc” trece prin aprobare tacita in timpul sforaiturilor. Ce e drept, de data asta, si o mare parte a presei a cam tacut. Proiectul e semnat de toata „floarea cea vestita” a UDMR:

Albert Álmos – senator UDMR; Bokor Tiberiu – senator UDMR; Cseke Attila-Zoltan – senator UDMR; Fekete Szabó Andras Levente – senator UDMR; Frunda György – senator UDMR; Günthner Tiberiu – senator UDMR; Gyerkó László – senator UDMR; Markó Béla – senator UDMR; Verestóy Attila – senator UDMR; Antal István – deputat UDMR; Béres Ştefan Vasile – deputat UDMR; Borbély László – deputat UDMR; Derzsi Ákos – deputat UDMR; Edler András György – deputat UDMR; Erdei Dolóczki István – deputat UDMR; Farago Petru – deputat UDMR; Farkas Anna-Lili – deputat UDMR; Kelemen Atilla Béla-Ladislau – deputat UDMR; Kelemen Hunor – deputat UDMR; Kerekes Károly – deputat UDMR; Korodi Attila – deputat UDMR; Kötö Josif – deputat UDMR; Lakatos Petru – deputat UDMR; Márton Árpád-Francisc – deputat UDMR; Máté András-Levente – deputat UDMR; Olosz Gergely – deputat UDMR; Pál Árpád – deputat UDMR; Pálfi Mózes Zoltán – deputat UDMR; Petö Csilla-Mária – deputat UDMR; Seres Dénes – deputat UDMR; Varga Attila – deputat UDMR

Si imparte tarisoara unitara si indivizibila in 5 macroregiuni:

Macroregiunea I:

1. Botosani-Suceava
2. Bacau-Iasi-Neamt-Vaslui
3. Braila-Buzau-Galati-Vrancea

Macroregiunea II:

1. Constanta-Tulcea
2. Bucuresti
3. Calarasi-Ialomita-Ilfov
4. Giurgiu-Teleorman
5. Dolj-Mehedinti-Olt

Macroregiunea III:

1. Gorj-Valcea
2. Arges-Dambovita-Prahova

Macroregiunea IV:

1. Arad – Caras-Severin – Timisoara
2. Alba-Hunedoara
3. Sibiu-Brasov

Macroregiunea V:

1. Covasna-Harghita-Mures
2. Bistrita-Nasaud – Cluj – Maramures
3. Bihor – Salaj – Satu-Mare

Asa cum se poate observa la pozitia 1 de la Macroregiunea 5, UDMR vrea sa infiinteze Regiunea Covasna-Harghita-Mures, numita generic de unguri „Tinutul Secuiesc”. Tot o zona cu puternica componenta maghiara mai e Bihor-Salaj-Satu Mare. La antepod se afla o regiune transilvaneana cu mai putini maghiari – Bistrita Nasaud- Cluj- Maramures. Chiar daca aceste regiuni nu sunt gandite deocamdata ca unitati administrativ-teritoriale (pentru asta ar fi nevoie de modificarea constitutiei), ci ca zone de competenta a unor noi agentii de dezvoltare regionala, tot imi vine sa ma gandesc ca UDMR vede in aceasta initiativa un nou pas catre autonomie. Cunoasteti si voi conceptul UDMR „politica pasilor marunti”, care e o treaba foarte serioasa pentru ca se bazeaza pe ceva ce romanii nu prea aplica, adica pe strategie. Bravos! Iata ca UDMR munceste. Acum, da, stiu ca proiectul UDMR e vechi si mai stiu ca guvernul i-a spus „nu”, si ca nu va deveni lege pentru ca va fi respins in Camera Deputatilor. Dar sa treaca prin aprobare tacita de Senat e extrem de jenant. Atentie, insa, continutul acestui proiect a devenit deja o tema care va fi extrem de greu de evitat de comisia de revizuire a Constitutiei, va fi un subiect cu care UDMR va pune presiune pe un Partid Democrat-Liberal tot mai expus in Parlament unor posibile motiuni de cenzura care ar putea veni in viitor de la PSD si PNL. Si mai e jenant ca nu discutam odata foarte serios despre regionalizare, insa intr-un cadru reprezentativ, si nu ca parlamenarii maghiari ce mascheaza obsesii etniciste in spatele unor argumente care vorbesc despre eficienta administrativa.

7 gânduri despre „Tacit, „Tinutul Secuiesc” trecea…

  1. raluca

    Şi dacă nu va fi respins în Camera Deputaţilor, atunci ce se întîmplă? Cum zici şi tu, PDL e foarte puternic condiţionat în această perioadă de UDMR şi poate s-a vîndut „diavolului”.

    Răspunde
  2. raulchis Autor post

    Stii si tu Raluca, partidele romanesti sunt experte in diversiuni si amanari. Numai daca ne gandim la proiectul legii minoritatilor…

    Răspunde
  3. Paul-Sorin Tiţa

    Nu văd de ce nu se continuă proiectul cu cele 8 regiuni de dezvoltare în loc să se redeseneze mereu harta. Regiunile de dezvoltare au o vechime de aproximativ 12 ani, 12 ani în care au fost lăsate baltă pentru că nimeni nu vrea descentralizare reală în România.

    Ţin minte când ilustrul nostru concetăţean dorea câştigarea alegerilor ce promisiuni deşarte de descentralizare reală lansa pe piaţă. Unde este astăzi descentralizarea promisă de Boc? O fi fiind asta de la UDMR? Mă cam îndoiesc.

    Răspunde
  4. raulchis Autor post

    Probabil ca vor incepe curand dezbaterei despre modificarea constitutei, iar descentralizarea va fi o tema de discutie. Sa vedem si daca Mitica va fi dispus sa renunte la o parte din resurse si din puterea decizionala in favoarea „provinciei”…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s