Daca BEC va confirma victoria lui Traian Basescu, ma astept la doua executii politice sumare in PSD si PNL: a lui Mircea Geoana, respectiv a lui Crin Antonescu.
In PSD, Nastase exulta: rivalul sau a pierdut lamentabil alegerile, chiar daca a fost sustinut de o forta politica impresionanta. Pentru acest rezultat, Geoana va plati singur, desi chiar personaje precum Nastase, Iliescu sau Hrebenciuc, ce se vor infrupta din esecul lui, i-au fost ghiulelele care l-au tras la fund. Sigur, pe Geoana l-a costat enorm si modul in care s-a prezentat in dezbaterea finala: a fost slab pregatit, ezitant, defensiv si aparent nesincer. Se stie ca in aceasta confruntare au fost puse in joc 2-3 procente. Iar rezultatul BEC (50,33 Basescu – 49,66 Geoana) arata ca aceste procente au fost decisive in ecuatia turului 2. Intrebarea e: e o varianta PSD pentru formarea unui guvern cu PD-L? Eu spun ca nimic nu e exclus.
Trecem la PNL. Crin Antonescu este acum, probabil, o mare dezamagire nu numai pentru o parte dintre liberali, ci si pentru o parte a electoratului de drepta. De la un tur la altul, s-a invartit ideologic ca un titirez, spre dezamagirea multora care l-au votat. Inaintea turului intai, Antonescu a fost extrem de critic fata de Geoana, pentru ca mai apoi sa bata palma fara ezitare cu acesta. Rezultatul? Zero. Liberalii n-au ajuns la putere si proiectul Johannis a esuat. Greseala capitala a lui Antonescu a fost ca imediat dupa turul intai si-a anuntat sustinerea pentru Geoana. Neutralitatea i-ar fi servit mai mult atat domniei sale cat si partidului. Daca ar fi fost neutru, putea ramane cu capul sus in opozitie, iar la alegerile parlamentare, peste trei ani, si apoi peste cinci, la cele prezidentiale, ar fi obtinut probabil rezultate foarte bune.Dar daca totusi ar fi preferat puterea, fiind neutru intre cele doua tururi de scrutin, acum ar fi putut sa negocieze cu Basescu de pe alte pozitii. Asa, ce-o sa mai zica? „Domnule Basescu, v-am injurat, insa nu mai mult decat pe Geoana, apoi l-am pupat pe Geoana, desi va iubeam pe dumnevoastra, nu-i asa ca sentimentul e reciproc?”. Nu stiu cum se va termina asta, dar e posibil ca PNL sa negocieze cu seful statului o guvernare cu PD-L, insa fara Antonescu presedinte al liberalilor. Mai rezervat cand intre tururi a fost intrebat daca PNL s-ar mai alia la guvernare cu PD-L, Calin Popescu Tariceanu, in ciuda animozitatilor dintre el si Basescu, a iesit mult mai bine din aceasta campanie naucitoare, oferind un raspuns evaziv, de genul ca nu va spune niciodata „niciodata”. Cred ca PNL nu ii va prii nici opozitia, daca va ramane acolo, si nici guvernarea, daca va fi sedus de PD-L. De ce? Jocul la doua capete a fost demoralizant pentru electoratul traditional al PNL, deci e posibil ca la urmatoarele alegeri liberalii sa obtina un scor prost.
Trebuie sa remarc faptul ca astazi, printr-o declaratie de presa, primarul Sibiului, Klaus Johannis, a usurat negocierile intre PD-L si PNL, anuntand ca nu ar vrea sa fie premier intr-o formula cu Basescu presedinte. Acest lucru insemna ca PNL nu va avea motive la fel de puternice sa conditioneze intrarea la guvernare alaturi de PD-L de numirea ca sef al guvernului a lui Johannis, varianta pana ieri neagreata de PD-L.
Dar, atentie, mai exista si posibilitatea ca PSD si PNL sa refuze guvernarea cu PD-L, ceea ce deschide si varianta anticipatelor, pentru ca e foarte posibil sa exista din nou blocaje in parlament din cauza disputei asupra numirii primului ministru. Varianta anticipatelor echivaleaza, insa, cu un dezastru, avand situatia economica in care e Romania, si e greu de prevazut daca Basescu si PD-L ar putea castiga provocand asa ceva.
As vrea sa mai fac o observatie si asupra comportamentului presei. Cred ca aici ar fi nevoie de initierea unor dezbateri sincere despre derapajele unora dintre membrii ei. Pentru ca echidistanta a fost un lucru rar in cazul unora sau inexistent in cazul altora, indiferent de care partea a baricadei s-au aflat.
Oricum, poate ca azi-maine criza politica din Romania se va incheia. In fond, cand se imparte puterea, la noi cei mai ireconciliabili adversari ajung prieteni la catarama si vechi prietenii se frang. Poate se va termina si criza economica. O criza majora persista insa, indiferent cine e presedinte: o profunda criza de valori si o criza morala care umbresc pana si mult prea optimistele profetii ale lui Brucan.
Sigur ca se va incheia criza politica. Daca maine Basescu ar nominaliza-o pe fiica-sa prim-ministru, parlamentul ar vota-o, ca e greu fara coledzi…
O situatie sinistra. Totul este deja foarte grav pentru ambele jumatati de romani, asta in primul rand din cauza masivei imoralitati cu care ne-a educat clasa politica si tot ce aceasta influenteaza. Pana si diaspora este intr-o confuzie fara precedent.
Basescu si tot aparatul lui practica un comportament foarte evident de comunisti. Acest om devine obsedat de putere, si ingrijorarea cea mai mare, dupa cum dansul a demonstrat-o deja, este faptul ca acest om are simptomele unui maniac si a unui totalitarist, care foloseste metodele contemporane de manipulare si constrangere a oamenilor in a se impune in fruntea tarii. Pacat ca nivelul de inteligenta „al cetateanului” permite acest lucru foarte usor.
Intr-un moment in care criza generala la nivel global atinge probleme mult mai grave decat o situatie politica nationala, ca si cea a Romaniei, este foarte mare pacat ca suntem prinsi in probleme interne interminabile care optureaza defapt informarea reala a oamenilor. informare care ar trebui sa se intample dincolo de problemele locale. Ne incearca vremuri decisive pe plan global, iar toata lumea ne vrea prosti si resemnati. Sunt profund intristat!
cristean – buna idee: eba premier!
curcubec: nici varianta geoana n-ar fi produs prea mult extaz
eu raman la opinia ca daca romanii ar avea repere politice corecte, ar sti si cum sa voteze. dar atunci probabil am avea si altfel de candidati. si nu au repere pentru ca din perioada interbelica nu am mai avut lideri politici pe care sa-i putem admira cu adevarat