1 Decembrie

Un copil ar putea sa ma intrebe: „De ce facem parada de Ziua Nationala cu masini de ucis oameni?”. Pe moment, eu nu as avea replica. Si, in timp ce m-as gandi la un raspuns plauzibil, la televizor ar defila oameni inarmati. Apoi, pentru ca e campanie, oamenii politici s-ar injura unii pe altii, cu ura. Astazi tricolorul flutura pe cladiri. „La multi ani, Romania!”

7 gânduri despre „1 Decembrie

  1. vlad

    eu i-as raspunde copilului: pentru ca acele masini au tinut granitele tarii atunci cand a fost nevoie. i-as mai spune ca o astfel de parada are ceva ostentativ doar in cazul acelor natiuni care mereu s-au simtit datoare sa ameninte granitele si siguranta altor state. in cazul nostru, i-as spune, aceasta parada militara e doar un simbol al rezistentei in fata agresiunii. armata este si va fi un simbol al sigurantei in orice tara (de regula mica) incercata de istorie.
    cam asta i-as zice eu. acei ”oameni inarmati” nu au decat sa defileze AZI pe toate strazile Romaniei, cat timp nu au munitie, politicienii in schimb, cu zoaiele lor cu tot nu vad ce cauta acum la Timisoara.
    adica stiu ce cauta, ma intreb cum de nu i-au zburat inca timisorenii in suturi. in fond, copiii lor au murit acolo.
    La multi ani, Romania!

    Răspunde
  2. radu

    La Multi Ani, Patrie-Mama!
    In vremurile cele mai grele ale Natiei noastre ne uitam la Eroii Neamului si, cu capul plecat, luam exemplu. Ei sunt simbolul unui Popor ce dainuie.[Fata de ei politicienii sunt fapturi efemere, lipsite de importanta, nedemni, iar Eroii nu suporta alaturarea cu scursurile istoriei, aceasta zi apartine doar Eroilor] Armata Patriei este mostenitoarea Eroilor ce au fost si sursa celor ce vor sa vina. Ne aratam azi armele pentru a spune inca o data tuturor celor ce inca tanjesc dupa Romania ca suntem gata sa o aparam cu forta armelor asa cum au facut-o Strabunii…

    Cam asta ar fi retorica oricarui Intai Decembrie Victorios in Patria Mama Romania…Din pacate saracia morala cu care ne confruntam, lipsa de interes si de modele, ne-stirea culturala in care traim si excesele regimului comunist dau acestei retorici si acestor sentimente un aer vetust.

    Am o singura intrebare pentru acesta zi: copiii de azi ai Patriei-Mama au, din ce in ce mai multi, o alta cetatenie in certificatul de nastere. Copiii de sange ti se imputineaza: unde iti sunt copiii de suflet, Romanie?
    La Multi Ani, Patrie-Mama!

    Răspunde
  3. Doru

    Mie mi-a disparut subit festivismul zilei de azi cand m-am trezit cu parbrizul vopsit de un „roman” neaos. Probabil l-a lovit spiritul patriotic si s-a gandit sa-mi orneze si mie masina.
    Apoi… masini de lupta, mici si bere, torte si sloganuri politice… invalmasala asta in care ne credem mai patrioti decat in alta zi. La Multi Ani Romania!

    Răspunde
  4. raulchis Autor post

    as vrea, totusi, sa avem motive mai recente care sa ne alimenteze patriotismul. episodul „treceti batalioane romane carpatii” e ok, insa ne indatoreaza, iar sentimentul meu e ca ramanem vesnic datori…

    Răspunde
  5. vlad

    pai eu, de exemplu, voi ramane mereu dator, intr-o oarecare masura, parintilor mei. cu plusurile si minusurile lor. mi se pare perfect normal ca si la nivel comunitar sa ramanem datori celor ce au punctat istoria periodic, facand posibila existenta comunitatii respective. deci eu nu inteleg dilema indatoririi. inteleg in schimb nevoia acuta de performanta (in toate formele de manifestar) AZI.

    fara legatura: un raspuns catre iesirea Doinei Cornea

    http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-6599256-scrisoare-deschisacatre-doamna-doina-cornea-brindusa-armanca.htm

    Răspunde
  6. vlad

    merita citit articolul de azi al lui Patapievici:
    http://prezidentiale.evz.ro/articole/detalii-articol/878321/SENATUL-EVZ-Pe-usa-din-dos/

    extras din articol:
    ” Alianţa anti-Băsescu, care a dorit să se legitimeze prin semnarea, la Timişoara, de Ziua Naţională, a unui „Parteneriat pentru Timişoara” (gândit însă, explicit, prin toate luările de cuvânt ale părtaşilor, ca un parteneriat împotriva lui Băsescu), a părăsit Timişoara pe uşa din dos.

    Nu e o întâmplare. E o manevră politică. Pe uşa din dos au ieşit din Opera timişoreană, pe uşa din dos speră să poată ajunge la cârma României. PSD se ascunde, prin trădarea lui Crin Antonescu, în spatele reputaţiei celui mai vechi partid istoric al României, Partidul Naţional Liberal…

    PSD spune că timişorenii au fost aduşi în faţa Operei de PDL şi au fost plătiţi cu 500 de lei fiecare. Acuzaţie rapid transformată în ştire de televiziunile prietene, care au transmis până la greaţă singura scenă de violenţă petrecută în faţa Operei (o îmbrânceală, în prezenţa jandarmilor).

    De bani şi complot vorbea şi strămoşul PSD din 1990 (FSN) în privinţa demonstranţilor din Piaţa Universităţii, pe care îi acuza că sunt plătiţi de partidele istorice şi primesc droguri de la PNŢ. Minciună imediat transformată în ştire de Televiziunea publică, zisă pe atunci şi „liberă”.”

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s