Circul de la Cluj

La Cluj nu a avut loc o dezbatere cu participarea unor candidati la functia suprema in stat. Crin Antonescu si Traian Basescu au vandut altceva, motiv pentru care regret ca mi-am stricat sambata pentru a asista la scenetele de la Opera Plaza. Acolo s-a pus in act, cu indulgenta spus, un duel verbal cantonat in sfera politicianismului ieftin, fara miza, in zona atacurilor la persoana. Atacuri la persoana care, in mahala, la Craiova sau in Ferentari, s-ar fi lasat cu pumni in falci si incrucisari de sabii.
Mi-am amintit ce-a pus Antonescu vineri: „Accept duelul, d-le Basescu, d-voastra stabilti data, ora, locul si armele”. Iar armele au fost sambata la Cluj bascaul, zeflemeaua, atacul la persoana”…
Am avut impresia ca, in ciuda intrebarilor care le-au fost adresate, candidatii au evitat dezbaterea. N-am ramas cu nici o idee despe vreun program politic, in urma intalnirii improvizate intr-o sala de hotel de cinci stele.
S-a discutat vag despre depolitizarea administratiei centrale si locale, o tema pe care ambii candidati au eludat-o discret, pentru ca atat PNL, cat si PD-L, ca de altfel si PSD sau UDMR au practicat politizarea la scara nationala si o vor practica in continuare fara rusine, pentru ca amicii de partid trebuie sa pape si ei din pita patriei (altfel la ce ar mai fi buna politica, nu?).
Ar trebui infiintate regiuni de dezvoltare in Romania? Parlamentul bicameral: argmente pro si contra. Mandat de 5 ani pentru presedinte. Pro si contra. Republica parlamentara sau republica prezidentiala? Transparenta in privinta premierului care va fi desemnat dupa alegeri. Care va fi al PNL? Care al PD-L? Ce masuri trebuie luate rapid pentru relansarea economica? Pentru ca presedintele are atributii importante in domeniul relatiilor externe, care ar trebui sa fie politica noastra in urmatorii 5 ani in relatia cu Rusia, Rep. Moldova, UE, SUA, tarile arabe etc. Ce dorim? Cele doua stafuri de campanie ar fi trebuit, cred eu, sa convina asupra unor astfel de teme, insa nu au facut-o, spre rusinea lor.
Nici la capitolul educatie nu a avut loc o dezbatere. Ideea care a ramas a fost ca dascalii nu cunosc Legea salarizarii unice, ca de fapt nu pierd bani la salariu, si ca Basescu regreta ca nu le-a majorat pensiile cu 50 la suta. In plus, s-a lasat sa se inteleaga ca meseria de bibliotecar ar fi cam de doi lei, de vreme ce Antonescu a negat rapid, usor ofesnat, ca a fost bibliotecar, in tinerete, cum a afirmat Basescu.
Apoi, s-a vorbit de agricultura, dar sub nivelul practicat la dezbaterile de pe ulitele satului, la sezatorile de duminica ale mosilor si babelor. Aici, n-am auzit nici o idee. Cum o sa atraga bani europeni taranii care nici nu stiu sa scrie proiecte si nici n-au bani de avans pentru aceste proiecte? Ca altfel, e frumos sa spui ca exista bani europeni cu duiumul, care pot fi investiti in mici fabricute locale, taranesti, care sa prelucreze produsele agricole pentru a aduce prosperitatea si in mediul rural. Avem o problema majora: cum accesam fondurile? Nu aici am esuat noi, pana acum, pe mai toate liniile? Cum debirocratizam institutiile romanesti care din exces de zel au introdus reguli cretine, suplimentare celor europene, care pun bete-n roate celor care se zbat sa acceseze fonduri europene?
La Cluj s-a mai vorbit despre femei. S-au proferat jigniri, doamne de bun simt au rosit in sala. Pentru mine, a fost o intalnire trista. La sfarsitul ei, am putut afla doar cat de smecher si zeflemitor poate fi fiecare candidat. Poate exact asta s-a dorit: punerea in scena a unei piese de teatru ieftine, cu decoruri improvizate, dar in care toba sa se bata atat de tare, atat de strident, incat asistenta sa n-aiba capacitatea de a se concentra la problemele reale, cu adevarat relevante pentru acest moment politic extrem de important. Sigur, Mircea Geoana a pierdut puncte sambata, prin neparticipare. Basescu si Antonescu au castigat in schimb in urma participarii la acest balci, pentru ca multi, prea multi romani sunt inca atrasi de circul ieftin, de vreme ce au fost obisnuiti cu el, cu starea de anormalitate, cu excesele verbale, cu excesele clasei politice, in general, in tot acesti ani in care ne-am ratacit dramatic de la temele cu adevarat importante pentru repunerea natiei noastre pe orbita normalitatii.

4 gânduri despre „Circul de la Cluj

  1. radu

    Mda, ne asteptam ca „marii” nostri conducatori sa fie inteligenti, pasionati pana la suferinta de problemele tarii, gata sa-si dea sufletul pentru natia romana. Prin demagogia lor tot mai subtire incepe sa razbata trupul unui capcaun fara suflet, rautatea fara minte a celor imbuibati de putere.
    Ramane sa ne intalnim la colturi de strada si sa ne marturism in soapta un lucru de mult evident: „Imparatul e gol!”

    Răspunde
  2. Tudor

    Şi ar trebui să fim trişti ? Avem atâtea lucruri frumoase în ţara asta, încât răutatea din politică le lasă să şe aştearnă praful pe ele….

    Răspunde
  3. vlad

    wow, asta e un articol. Pe bune, ar trebui publicat central. Am mai citit ceva relatari despre ”dezbaterea” de la Cluj, dar abia acum am avut senzatia ca citesc o relatare de la fata locului.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s