Drumul spre Cotroceni e pavat cu bune intentii

Un guvern de tehnocrati pana la alegeri…Ce gluma buna! Pentru ca Lucian Croitoru si Klaus Johannis nu sunt, in acest moment, decat iepurasii unor candidati la presedintie care si-au halit o buna bucata din credibilitate. Primul ii permite presedintelui in exercitiu sa traga de timp cu Boc sef interimar peste guvern, iar al doilea are functia de cal troian pentru Crin Antonescu atunci cand Mircea Geoana nu se prinde ca e rost de pozat.Ce vor primi ei dupa alegeri pentru aceste servicii, vom vedea. Un mesaj pentru cei care admira strategiile candidatilor care nu aduc dezbaterea reala de care avem nevoie in aceasta campanie: asta e ca si cum ai admira, vorba lui Tutea, „deliciul produs in tine de cancer”…

Dezbaterea „Croitoru sau Johannis?” este, asadar, falsa, indiferent cat de buni si providentiali sunt cei doi pentru tara. A, daca dupa alegeri o coalitie parlamentara il va propune au ba premier pe Klaus Johannis sau pe Lucian Croiroru (zambesc), asta nu stim daca se va intampla decat daca apelam la Mama Omida. Chiar si cu Klaus Johannis premier, tot nu rezolvam nimic. Ca nu e neamtul din Sibiu un Mesia al politicii aparut cand s-au aliniat planetele si nici nu vor fi mai buni politicienii cu care va lucra, nici daca-i va sfinti cu apa din Dambovita.

Noi avem nevoie de discutii si lucruri mult mai serioase: de un consens al unei majoritati parlemantare, dupa alegerile prezidentiale, care sa promoveze oameni competenti si sa gandeasca o noua politica fiscala pentru relansarea sectorului privat de afaceri, sa initieze urgent dezbateri pentru reforma institutionala etc. Pentru ca sunt multe intrebari care cer un raspuns specializat si de larg consens politic pana in 2012, cand vor fi din nou alegeri parlamentare: „Vrem o republica parlamentara sau una prezidentiala?”, „Vrem Parlament bicameral sau unicameral?” (la o astfel de intrebare serioasa nu se poate raspunde in campanie, ci trebuie abordata de intreaga clasa politica dupa alegeri), „Vrem alegeri uninominale sau un simulacru de scrutin uninominal?”, „Vrem sa scapam de centralismul asta gaunos sau ne complacem in etatismul cu iz comunist?”,”Vrem sau nu regiuni de dezvoltare reale in Romania?”.

Un astfel de program astept eu in campania pentru presedintie, nu maimutareli politice, nu poze expirate cu tandemuri presedinte-premier, nu huiduieli, nu spectacol ieftin la Cotroceni, nu spectacol ieftin in Parlament, nu demagogie la sediile de partid, ci idei si programe asumate. Vreau speranta, pur si simplu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s