Cu peste 19.000 de someri, judetul Cluj se intoarce fortat in 1997. Atunci, aveau loc restructurari masive in sectorul industrial. Acum se prabusesc firmele private, iar cozile la somaj nu se mai termina. Zi de zi, 80 de persoane intra in somaj. Numarul ar fi mai mare daca AJOFM ar putea procesa mai multe dosare. Pentru a evita cozile, institutia elibereaza 80 de numere de ordine pentru care somerii stau la rand inca de la ora 5 dimineata. Am rugat-o pe Antonia Onaca, manager de training in carul unei firme care se ocupa de formarea profesionala a persoanelor in cautarea unui loc de munca sa redacteze un mic ghid pentru cei care cauta un job. Iata rezultatul:
Pasi in obtinerea unui loc de munca:
-
Stabilirea clara a competentelor personale
-
Stbilirea domeniului de activitate specific pentru acele competente (ex: constructii vs FMCG)
-
Identificarea posibilelor posturi pentru care acele competente s-ar potrivi
-
Identificarea companiilor care au in structura organizationala acele posturi
-
Realizarea CV-ului (specific pentru fiecare companie la care vrei sa aplici)
-
Consultarea site-urilor de job-uri
-
Consultarea site-urilor de specialitate pe domeniul unde cauti un job
-
Promovarea personala (sa stie toti din jurul tau ca iti cauti un job si ce job iti cauti)
-
Participarea la Targurile de Cariera sau targurile de job-uri specializate unde poti interactiona direct cu potentialii angajatori
-
Contactarea companiilor de recrutare si selectie pentru servicii destinate candidatilor si pentru exprimarea disponibilitatii pentru pozitia pe care o cauti (ex: Lugera & Makler, Manpower, Sales Consulting)
-
Contactarea persoanelor de HR (responsabile de recrutare) si exprimarea dorintei de angajare la acea companie
-
Consultarea unui consiler de cariera (ex: Strategic Consult ) pentru a stabili un plan de cariera si un plan de angajare
-
Realizarea unui profil pe site-urile de job-uri si pe retelele de recrutare de pe grupurile de networking (ex: Linked-in)
-
CAUTAREA ACTIVA A UNUI LOC DE MUNCA