aria lui homo politicus

Alegerile uninominale reprezinta un castig real pentru democratia noastra multilateral intarziata, ca sa nu spun retardata. Nu credeam acelasi lucru acum doua saptamani, cand s-a dat startul campaniei, pentru ca eram convins ca legea electorala e suta la suta viciata de interesele dinozaurilor politici. Mai exact, faptul ca cele mai multe locuri din parlament vor fi atribuite prin redistribuirea voturilor e ingrijorator. Acest lucru inseamna ca moldovenii care-l iubesc pe Iliescu sau Geoana pot sa ofere prin redistribuire o sansa reala de a fi ales si candidatului PSD de la Cluj sau de aiurea, chiar daca acesta obtine abia locul 2 in colegiul sau (vor exista putini candidati care sa ia 50%+1 din voturi). Legea mai are si alte lipsuri. De exemplu, descurajeaza candidaturile independentilor.

Totusi, dracul nu e atat de negru. Nu pot sa nu constat, acum, ca au trecut mai bine de doua saptamani de campanie, ca uninominalul a dat deoparte cortina politica, oferindu-ne un adevarat spectacol de divertisment, cu actori de diverse ranguri, unii aflati la prima replica, altii experti in povesti electorale la gura sobei. Acum, pentru PD-L nu vorbeste doar Boc, indemnandu-ne sa votam orbeste lista pe care o flutura el la tv, nici doar Geoana pentru PSD sau Tariceanu pentru PNL. Acum, putem cauta noi insine la dinti fiecare candidat, pentru ca fiecare politruc e nevoit sa isi pledeze cauza de unul singur, sa-si faca sub lumina reflectoarelor piruetele retorice.

Iata de ce mi l-am imaginat pe candidatul la alegerile uninominale ca si pe un corist care ramane singur pe scena. Daca pana acum mima virtuozitatea pierdut undeva in ultimul rand al corului (pe lista de partid), acum e scos in fata. La judecata electoratului. Fiind nevoit sa le ascult cantecelele, pot sa spun ca n-am auzit, pana acum, nici o privighetoare, ci doar niste cuci obositi si stridenti. Sunt, evident, extrem de putine exceptii printre candidati, pe care sunt convins ca, fiind prietenii mei, deci persoane inteligente, i-ati recunoscut si ii veti vota.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s