STRATEGIA – partea 1

Atentionare: acest text e doar un pamflet

<<candidatii trebuie sa transmita in primul rand alegatorilor ca „SUNT DE-AI LOCULUI”. CHIAR DACA NU SUNT( …)>> – fragment din simpatica strategie electorala a psd cluj

Se lasase noaptea. Candidatul citi descumpanit aceste randuri conspirative cu ajutorul unei lanterne pe care o tinea strans intre dinti. Nu intelegea nimic. Nu inca. Apoi, continua sa-si faca loc cu maceta prin desisul padurii, pana ajunse la marginea unui sat. Pe o tabla ruginita scria, cu litere de-o schioapa:

„Bine ati venit in Bagaciu”

Era un frig de campanie electorala tarzie si candidatul nu-si mai simtea degetele de la picioare. Altadata, pe cand era ministru, in noiembrie plescaia multumit, dupa o cina copioasa, la pupa iahtului personal ancorat prin vreun golf din Marea Egee sau de aiurea. Acum, insa, trebuia sa gaseasca repede un adapost inainte de a ingheta bocna. Intra intr-o casa pustie, cu acoperis de paie si, mort de oboseala si deprimat, adormi pe o masa subreda, incaltat si imbracat, cum era. Dormi adanc si nu visa nimic.

Candidatul fu trezit de cocosi. Isi intinse bratele, cascand, si lovi o oala de lut agatata pe perete, care cazu si se facu tandari. Era ceva mai optimist. Pe pereti se aflau fotografii de familie ale celor care, cu ani in urma, locuisera acolo – un baiet descult, cu parul incalcit, o femeie in straie populare, cu sanii lasati pana pe buric, si un barbat masiv, cu mustata, care purta cizme de piele si pantaloni peticiti. Pozele alb-negru ii adusera o clipa aminte de copilarie. Isi alunga nostalgia dand din mana, ca si cum ai alunga niste muste. Lua de jos un manual, sufla praful de pe coperti, si citi titlul: „STRATEGIA”. Era cartea pe care o primise la plecare, de la partid. Citi urmatoarele randuri:

„Candidatul va fi imbracat normal, fara excese vestimentare sau accesorii extravagante”

Isi roti privirea prin casa si, deasupra unui cufar vechi, zari o oglinda. O sterse de praf cu maneca, sufland de cateva ori in praful gros. Stranuta de cateva ori, apoi se studie: frizura ingrijita, tenul fin, totusi usor ridat, cu cearcane adanci, de intelectual suferind de insomnii la capataiul poporului, il faceau sa se admire si acum, in pragul varstei a 3-a. Apoi, isi studie vestimentatia: o haina de piele cu blana de vulpe argintie, un costum „Canali” si pantofi “Harry Winston’s Ruby Slippers”, batuti cu diamante. Candidatul isi lepada hainele scumpe, nu fara strangere de inima, si deschise cufarul. Gasi acolo cizmele de piele cu care era imbracat taranul din fotografie, un brau, niste itari si o ie. Intr-un cui, napadita de panze de paianjen, statea agatata o cusma. O lua si o batu de trei ori de picior, apoi si-o aseza pe parul grizonat. Era un alt om. De-al locului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s